Motorgan.fi
Kaikkea autoista ja liikenteestä

Romutuspalkkio tulee taas

keskiviikko, 20 joulukuu 2017 09:11 by Admin

Määräaikainen laki henkilöautojen romutuspalkkiosta astuu Suomessa voimaan 1.1.2018. Yksityishenkilö voi siis vuoden vaihteen jälkeen saada taas tukea uuden vähäpäästöisemmän auton hankintaan romutuspalkkion kautta. Romutuskampanja on käynnissä elokuun loppuun. Edellisen kerran romutuspalkkio oli Suomessa käytössä vuonna 2015.

Palkkion saamisen edellytyksenä on, että romutettava on vähintään kymmenen vuotta vanha. Sen käyttöönottopäivän on siis oltava 31.12.2007 tai sitä aiempi. Auton pitää myös olla liikennekäytössä romutushetkellä ja sen on oltava ollut liikenteessä myös vähintään yhden päivän ajan vuonna 2017. Auton ei tarvitse olla tieliikennekelpoinen eikä katsastettu.
 

Vuoden omistussuhde vaaditaan 


Auton on romutushetkellä oltava ollut romuttajansa omistuksessa vähintään 12 kuukautta. Auton ostaminen vain romuttamista ja siitä saatavaa palkkiota varten ei siis ole mahdollista. Vuonna 2015 osa romuttamiskamppanjaan osallistuneista autoista oli juuri ennen romuttamista ostettu nimenomaan palkkion hyödyntämistarkoituksessa.

Romutustodistuksen saa kaikista Suomen Autokierrätyksen verkostoon kuuluvista vastaanotto- ja asiointipisteistä. Useimmat vastaanottopaikat järjestävät tarvittaessa kuljetuksen veloituksetta, jos auto ei esimerkiksi ole ajokelpoinen. Romutus on lopullinen toimenpide, eikä sen avulla ajoneuvoliikennerekisteristä poistettua autoa voi enää rekisteröidä uudelleen.
 

Uusi auto pitää hankkia 


Romutuspalkkion voi käyttää vähäpäästöisen, uuden ja ensirekisteröimättömän henkilöauton hankkimiseen. Palkkio myönnetään tällä kertaa vain sellaisen uuden auton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 110 g/km. Jos auton käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli, metaani tai sähkö, uudelle autolle ei aseteta päästörajaa.

Romutuspalkkio myönnetään alennuksena uuden, ehdot täyttävän auton hankinnan yhteydessä ja sen saa kaikista uusia autoja myyvistä autoliikkeistä. Palkkiota ei siis makseta rahana ja yhden auton ostoon voi saada vain yhden romutuspalkkion.

Romutuspalkkio on voimassa 1.1.–31.12.2018 tai niin kauan kuin kampanjaan varattua määrärahaa on jäljellä. Uuden auton tilaus- ja kauppasopimus täytyy kuitenkin tehdä viimeistään elokuussa. Myös vanha auto täytyy romuttaa elokuun loppuun mennessä, viimeistään kuitenkin uuden auton lunastuspäivänä.


Hyvitys on 1500 tai 2500 euroa


Valtio on varannut romutuspalkkioihin yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Uuteen bensiini- tai dieselkäyttöiseen autoon vaihdettaessa valtion maksama osuus on 1000 euroa ja muihin ehdot täyttäviin autoihin vaihdettaessa 2000 euroa. Autoala maksaa lisäksi jokaisesta autosta 500 euron korvauksen. Kuluttajalle hyvitettävä summa on siis yhteensä joko 1500 tai 2500 euroa.

Vuonna 2015 romutuskampanja oli käynnissä heinäkuusta joulukuuhun. Tuolloin kuluttaja sai 1500 euroa uuden henkilöauton hankintaa varten, jos vei romutettavaksi oman autonsa ja hankki uuden, silloiset ehdot täyttäneen henkilöauton. Romutuksen suosio ylitti odotukset ja valtio päätyi lopulta yli kaksinkertaistamaan alunperin romutuspalkkioihin varaamansa kolme miljoonaa euroa.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu