Motorgan.fi
Kaikkea autoista ja liikenteestä

Pidä riittävä turvaväli

maanantai, 5 maaliskuu 2018 13:00 by Admin
On havaittu, että useimmat autoilijat pitävät edellään ajavaan ajoneuvoon tottumuksestaan, asiaa sen kummemmin ajattelematta, noin sekunnin mittaista väliä. Tämä on esimerkiksi 100 km/h nopeudella noin 30 metriä. Käytännössä näin lyhyt turvaväli ei riitä ja se voi helposti johtaa peräänajoon.

Jos ajat liian lähellä edellä ajavaa, olet ikään kuin hänen armoillaan ja joudut koko ajan jännittämään, mitä hän aikoo tehdä. Ajamisestasi tulee tällöin rasittavaa ja tempoilevaa, ja samalla myös polttoaineen kulutus sekä päästöt lisääntyvät.

Kun turvaväli on sopiva pystyt puolestaan säätelemään nopeutta ja etäisyyttä pelkän kaasupolkimen avulla. Maantiellä tämä riittävä turvaväli on noin neljä sekuntia. Metreinä se on suurinpirtein sama kuin nopeuslukema, eli esimerkiksi 60 km/h vauhdissa riittävä väli on 60 metriä. 

Edellä mainittu laskuohje pätee luonnollisesti vain hyvissä olosuhteissa. Näkyvyyden tai pidon heikentyessä turvavälin tulee olla reilusti pidempi. Hyvä on myös tiedostaa, että autojen renkaissa ja jarruissa saattaa olla suuriakin eroja.

Jos edelläsi oleva auto ajaa liian lähellä edellään olevaa ajoneuvoa, jättäydy suosiolla näistä kauemmaksi. Tällä tavalla saat enemmän aikaa toimia, jos tapahtuu jotain yllättävää ja saatat myös välttää tuhoisaan ketjukolariin joutumisen.

Jos taas toinen kuljettaja ajaa kiinni takapuskurissasi, päästä hänet ohi. Mikäli se ei helposti onnistu, lisää turvaväliä eteenpäin. Tällöin paitsi helpotat hänen ohitustaan, vähennät joka tapauksessa ketjukolarin riskiä ja lisäät samalla liikenneturvallisuutta. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu