Motorgan.fi
Kaikkea autoista ja liikenteestä

Näin onnistut autonvuokrauksessa

perjantai, 8 joulukuu 2017 10:45 by Admin

Auton voi nykyisin vuokrata monin eri tavoin ja auton vuokraaminen netissä onkin tehty todella helpoksi. Hinnan ollessa varmasti yksi tärkeä peruste autovuokraamoa valittaessa, kannattaa ennen kaikkein halvimman vaihtoehdon perään ryntäämistä olla selvillä muutamista auton vuokraamisen perusasioista.

Autovuokraamo on välittäjää parempi

Autovuokraamo on lähes aina kokonaisuudessaan halvempi vaihtoehto kuin jonkin välittäjän käyttäminen. Myös mahdollisen vahingon sattuessa on vuokraajalla paras tilanne yleensä silloin, kun on asioitu suoraan autovuokraamon kanssa, eikä jonkin varauksia välittävän nettisivun kanssa. 

Autonvuokraus ilman luottokorttia ei käytännössä onnistu juuri missään. Kortin tulee olla pääkuljettajan nimissä. Vuokrauksen voi joissain paikoissa maksaa käteisellä, mutta luottokortti tarvitaan takuuksi silloinkin.

Suomessa auton voi yleensä vuokrata, jos kuljettaja on vähintään 19-vuotias ja hänellä on ollut ajokortti vähintään vuoden ajan. Muualla ikärajat vaihtelevat ja autonvuokraus ulkomailla onnistuu usein vasta 21-vuotiailta. Monessa maassa peritään lisäksi alle 25-vuotiailta lisämaksuja. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua ehtoihin etukäteen, mikäli aikoo vuokrata auton Suomen ulkopuolella.

Autovuokraamo perii usein lisämaksun, mikäli vuokra-autoa ajaa useampi ihminen. Vakuutusturvan kannalta kaikki kuljettajat on syytä listata sopimukseen. Lisäkuljettajaa koskevat samat ikärajat sekä ehdot kuin pääkuljettajaa, ja hänen tulee useimmiten olla mukana autoa noudettaessa.
 
Ehdot ja sopimukset täytyy tuntea 

Yleensä tarjolla on sekä vapaat ajokilometrit sisältäviä vuokrasopimuksia että sellaisia, joissa kilometrimäärä on rajattu. Jälkimmäinen on lyhyitä ajoja varten usein edullisin vaihtoehto. Muista silloin tarkistaa, että sopimukseen merkittävä kilometriluku täsmää auton mittarilukeman kanssa.

Jos vuokra-autolla aiotaan mennä toiseen valtioon, siitä on sovittava jo autoa vuokrattaessa. Tämä saattaa vaikuttaa vuokra-auton vakuutuksiin ja siten myös vuokran hintaan.

Lisämaksut myös lisävarusteista, kuten esimerkiksi navigointilaitteesta tai lastenistuimesta ovat yleisiä. Ennen vuokraamista kannattaakin tarkistaa, mitä varusteita ja mihin hintaan autovuokraamolta on saatavilla.

Vakuutus on tärkein asia 

Vakuutusmaksut ja omavastuut saattavat autoa vuokratessa vaihdella suurestikin. Vakuutus on siihen liittyvät ehdot aiheuttavat eniten eripuraa autovuokraamon ja vuokraajan välillä. Vuokrausehtoihin kannattaa vakuutuksen osalta ehdottomasti tutustua tarkoin.

Autonvuokrauksen hinta sisältää normaalisti aina perusvakuutukset, kuten mm. varkausvakuutuksen ja kolariturvan. Eri maiden ja yhtiöidenkin välillä voi vakuutusturvassa olla kuitenkin suuriakin eroja, joten ehtoihin tutustuminen on taas kerran ehdottoman tärkeää.

Vahingon sattuessa auton vuokraaja joutuu kuitenkin maksamaan omavastuun. Sen suuruus vaihtelee eri autojen välillä samassa vuokraamossakin. Usein tarjolla on myös eritasoisia vakuutuksia ja lähes aina paras valinta on se kaikkein kattavin. 

Autovuokraamo saattaa jo ennen auton luovuttamista varata annetulta luottokortilta omavastuun suuruisen summan. Kannattaa siis huolehtia, että käytettävän kortin luottoraja riittää. Katevaraus luonnollisesti laukeaa, mikäli vahinkoja ei synny, eikä omavastuuta tarvitse maksaa. 

Tarkista auton kunto 

Vuokra-autoa noudettaessa tulee yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa aina tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Jos autosta löytyy vikoja, pyydä kirjaamaan ne ylös. Yksi hyvä varokeino epäselvyyksien välttämiseksi on ottaa valokuvia autosta sitä noudettaessa ja palautettaessa.

Muista varmistaa, mitä polttoainetta vuokrattavassa autossa käytetään. Autovuokraamo luovuttaa auton asiakkaalle useimmiten täydellä tankilla. Vastaavasti auto on yleensä myös palauttava täyteen tankattuna. 

Jos et muista tankata autoa, vaikka niin on sovittu, saa vuokraamo periä tankkauskulut jälkikäteen ja summasta voi tällöin tulla selvästi suurempi.

Pidä perusasiat mielessä

Useimmiten auton vuokraaminen on kätevää ja ongelmatonta, ja ehkä myös edullisempaakin kuin yleisesti luullaan. Nämä muutamat perusasiat mielessään pitämällä vuokraus melko varmasti myös onnistuu. 

  • Jos mahdollista käytä autovuokraamoa, älä välittäjää.
  • Tutustu auton vuokrasopimukseen ja sen ehtoihin huolella.
  • Valitse kattavin vakuutus mahdollisimman pienellä omavastuulla.
  • Tarkista auton kunto niin noudettaessa kuin palautettaessa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu