Motorgan.fi
Kaikkea autoista ja liikenteestä

Autoilu ja lätäköt

maanantai, 26 maaliskuu 2018 10:55 by Admin
Kun lämpötila aina välillä nousee plussan puolelle, saattavat tiet sekä kadut täyttyä lumisohjolla ja vesilätäköillä. Sulanut lumi saattaakin muodostaa kulkuväylille vaarallisia lätäköitä, suorastaan altaita.

Jos edessäsi sitten yhtäkkiä on tällainen allas, tiedätkö miten sinun tulee toimia? Tai olla toimimatta. Tässä muutamia seikkoja, jotka jokaisen autoilijan olisi hyvä tietää.

Kierrä jos mahdollista

Parasta olisi aina kiertää lätäkkö, mikäli se vain suinkin onnistuu. Vesi voi kätkeä sisäänsä routavaurioita, teräväreunaisia kuoppia tai melkein mitä tahansa vaarallista roipetta ja roinaa.

Mikäli joka tapauksessa päätät ajaa lätäkköön, tee se oikein. Ennakoi ja hidasta vauhtiasi hyvissä ajoin. Nosta jalkasi kaasulta ja ohjaa vakaasti. Vältä turhia ratinkääntelyitä sekä kiihdytyksiä tai jarruttamista.

Vauhdin hidastaminen on tärkeintä. Kova nopeus ja lätäkkö on huono yhdistelmä. Liian kovaa ajaessasi voit joutua vesiliirtoon. Jos vettä on todella paljon, voi sitä päätyä myös moottoriin asti ja autosi sammua siihen paikkaan.
 
Ikkunasta ulos 
 
Mikäli autosi pysähtyy keskelle lätäkköä, tulvii vesi pian sisään ovien tiivisteistä. Ainoa keino päästä pois tästä tukalasta tilanteesta voikin silloin olla ikkunan kautta ulos kiipeäminen.

Jos siis lätäkkö vaikuttaa liian syvältä, eli veden pinta alkaa lähestyä oven alareunaa, kannattaa aloittaa peruuttaminen ja pyrkiä kiertää lätäkkö jotain muuta reittiä. Hidas vauhti auttaa huomaamaan tilanteen ajoissa.

Muista, että oikein suuren lätäkön syvyyttä on erittäin vaikea arvioida silmämääräisesti. Siksi erityisesti lätäköiden keskeltä ajamista kannattaa aina välttää, jos suinkin mahdollista.
 
Muista jalankulkijat
 
Tiesithän myös, että autoilija on lain mukaan velvollinen korvaamaan jalankulkijalle aiheuttamansa vahingon, jos hän esimerkiksi roiskuttaa tämän päälle vettä. Useimmiten kyse on silloin pesulalaskusta.

Mikäli olet liikkeellä jalkaisin, on kuitenkin viisainta lätäkön kohdalla seistä mieluummin pari metriä tien reunasta kuin aivan tien vieressä. Sillä tavalla voit välttää monet harmit, kurat ja roiskeet.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentointi on suljettu