Motorgan.fi
Kaikkea autoista ja liikenteestä

Autoilu pakkasella

tiistai, 20 helmikuu 2018 13:08 by Admin
Kovat pakkaset ovat taas tulossa. Autoilijoille tämä aiheuttaa monenlaisia harmeja, joista suurimmasta osasta on kuitenkin mahdollista selviytyä. Ongelmien ratkaisu helpottuu, kun ne tietää ja niihin valmistuu etukäteen.

Suurin osa autojen ongelmista johtuu talvella akusta. Paukkupakkasilla akun kunnon merkitys korostuu. Jos ajomatkat ovat lyhyitä, ei akku välttämättä ehdi niiden aikana kunnolla latautua ja akkua tulisikin välillä ladata ajamalla pidempiä matkoja.

Moottorin esilämmitys on kovilla pakkasilla tärkeää. Se varmistaa auton käynnistymisen ja säästää myös moottoria. Jos käytössä ei ole sähkökäyttöistä tai muunlaista lämmitintä, autoa olisi hyvä tyhjäkäyttää jonkin aikaa ennen liikkeelle lähtemistä.

Tyhjäkäytön hyödyistä ja haitoista on tosin olemassa toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Suomen lain mukaan alle -15 asteen painuvilla pakkasilla autoa saa tyhjäkäyttää neljän minuutin ajan. Alle -30 asteen pakkasilla autolla ei olisi hyvä ajaa lainkaan.

Kovilla pakkasilla auton tankissa on hyvä olla mahdollisimman paljon polttoainetta, sillä tyhjään tankkiin kondensoituva vesi voi jäädyttää polttoainejärjestelmän. Myös siihen on hyvä varautua, että polttoaineen täyttöluukku saattaa pakkasella jäätyä kiinni.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Auton hinaus edessä?

maanantai, 12 helmikuu 2018 15:43 by Admin
Talvi pääsee monena vuonna yllättämään autoilijat ja lumeen juuttuvat autoineen niin kokeneet kuin kokemattomatkin kuljettajat.

Jos siis olet aikeissa matkustella paikasta toiseen runsaan lumentulon jälkeen, kannattaa ennen matkaan lähtöä kerrata muutama asia. Niiden avulla ongelmat voi välttää tai ainakin niistä aiheutuvia harmeja pienentää tuntuvasti. Parhaassa tapauksessa pääset niiden avulla myös perille.
 1. Ole viisas. Älä aja autoasi sellaiseen paikkaan, mihin se on vaarassa jäädä kiinni. Tämä on yksinkertainen ja tärkein neuvo, jota aina noudattamalla lumisista keleistä selviää varmasti.
 2. Ennakoi. Varaa matkantekoon aikaa. Ota myös mukaasi asianmukaiset varusteet, kuten lumilapio ja heijastinliivit. Tallenna puhelimeesi jo valmiiksi hinauspalvelun puhelinnumero.
 3. Käy lumihommiin. Jos juutut lumihankeen, esimerkiksi aurausvallin kohdalle, nouse autostasi ja kaiva valliin kolo. Poista lumi myös auton alta sekä renkaiden kohdalta.
 4. Heijaa. Ellei auto tekemiesi lumitöiden jälkeenkään irtoa, yritä irrottaa se heijaamalla. Aja siis autoa ensin eteenpäin, sitten taaksepäin ja toista tätä kunnes auto nytkähtää irti ansastaan.
 5. Yritä vielä kerran. Jos autossasi on luistonestojärjestelmä, ota se pois päältä. Vetoluistonesto nimittäin tehokkaasti estää edellä mainitun heijaamisen tekemisen onnistuneesti.
 6. Soita apua. Valitse puhelimestasi etukäteen tallentamasi hinauspalvelun puhelinnumero. Tutustu autosi käyttöohjekirjaan ja etsi odotellessasi hinauskoukun asentamiseen tarkoitettu lenkki.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Rengaiden kierrätysmaksut alenivat

tiistai, 6 helmikuu 2018 14:25 by Admin
Rengaiden kierrätysmaksut laskivat vuoden vaihteessa kymmenisen prosenttia. Henkilö- ja pakettiauton renkaan kierrätysmaksu on tällä hetkellä 1,74 euroa, kun se vielä viime vuonna oli 1,92 euroa. Tavallinen autoilija maksaa kierrätysmaksun renkaiden ostamisen yhteydessä.

Aiempaa edullisemmat kierrätysmaksut johtuvat siitä, että rengaiden keräämisestä ja kuljetuksista on saatu tehtyä entistä sujuvampaa. Renkaille on myös kehitetty uusia hyötykäyttötapoja ja onpa niiden jalostuksestakin saatu kehitettyä entistä edullisempaa.

Suomalaiset ovat ahkeria rengaiden kierrättäjiä. Käytännössä lähes jokainen Suomessa myyty autonrengas päätyy elinkaarensa päätteeksi kierrätykseen. Samoin käy myös ulkomailta ostetuille renkaille, vaikkei niistä kierrätysmaksua ole Suomeen maksettukaan.

Viime vuonna Suomessa kierrätettiin noin 55.000 tonnia erilaisia renkaita. Määrän uskotaan tänä vuonna nousevan entisestään. Rengasleike on mainio lämmöneriste ja sillä on myös hyvä vedenläpäisykyky. Suurin osa kerätystä materiaalista päätyykin maanrakennuksen tarpeisiin. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5