Motorgan.fi
Kaikkea autoista ja liikenteestä

Romutuspalkkio tulee taas

keskiviikko, 20 joulukuu 2017 09:11 by Admin

Määräaikainen laki henkilöautojen romutuspalkkiosta astuu Suomessa voimaan 1.1.2018. Yksityishenkilö voi siis vuoden vaihteen jälkeen saada taas tukea uuden vähäpäästöisemmän auton hankintaan romutuspalkkion kautta. Romutuskampanja on käynnissä elokuun loppuun. Edellisen kerran romutuspalkkio oli Suomessa käytössä vuonna 2015.

Palkkion saamisen edellytyksenä on, että romutettava on vähintään kymmenen vuotta vanha. Sen käyttöönottopäivän on siis oltava 31.12.2007 tai sitä aiempi. Auton pitää myös olla liikennekäytössä romutushetkellä ja sen on oltava ollut liikenteessä myös vähintään yhden päivän ajan vuonna 2017. Auton ei tarvitse olla tieliikennekelpoinen eikä katsastettu.
 

Vuoden omistussuhde vaaditaan 


Auton on romutushetkellä oltava ollut romuttajansa omistuksessa vähintään 12 kuukautta. Auton ostaminen vain romuttamista ja siitä saatavaa palkkiota varten ei siis ole mahdollista. Vuonna 2015 osa romuttamiskamppanjaan osallistuneista autoista oli juuri ennen romuttamista ostettu nimenomaan palkkion hyödyntämistarkoituksessa.

Romutustodistuksen saa kaikista Suomen Autokierrätyksen verkostoon kuuluvista vastaanotto- ja asiointipisteistä. Useimmat vastaanottopaikat järjestävät tarvittaessa kuljetuksen veloituksetta, jos auto ei esimerkiksi ole ajokelpoinen. Romutus on lopullinen toimenpide, eikä sen avulla ajoneuvoliikennerekisteristä poistettua autoa voi enää rekisteröidä uudelleen.
 

Uusi auto pitää hankkia 


Romutuspalkkion voi käyttää vähäpäästöisen, uuden ja ensirekisteröimättömän henkilöauton hankkimiseen. Palkkio myönnetään tällä kertaa vain sellaisen uuden auton hankintaan, jonka CO2-päästöt ovat enintään 110 g/km. Jos auton käyttövoimana on joko kokonaan tai osittain korkeaseosetanoli, metaani tai sähkö, uudelle autolle ei aseteta päästörajaa.

Romutuspalkkio myönnetään alennuksena uuden, ehdot täyttävän auton hankinnan yhteydessä ja sen saa kaikista uusia autoja myyvistä autoliikkeistä. Palkkiota ei siis makseta rahana ja yhden auton ostoon voi saada vain yhden romutuspalkkion.

Romutuspalkkio on voimassa 1.1.–31.12.2018 tai niin kauan kuin kampanjaan varattua määrärahaa on jäljellä. Uuden auton tilaus- ja kauppasopimus täytyy kuitenkin tehdä viimeistään elokuussa. Myös vanha auto täytyy romuttaa elokuun loppuun mennessä, viimeistään kuitenkin uuden auton lunastuspäivänä.


Hyvitys on 1500 tai 2500 euroa


Valtio on varannut romutuspalkkioihin yhteensä kahdeksan miljoonaa euroa. Uuteen bensiini- tai dieselkäyttöiseen autoon vaihdettaessa valtion maksama osuus on 1000 euroa ja muihin ehdot täyttäviin autoihin vaihdettaessa 2000 euroa. Autoala maksaa lisäksi jokaisesta autosta 500 euron korvauksen. Kuluttajalle hyvitettävä summa on siis yhteensä joko 1500 tai 2500 euroa.

Vuonna 2015 romutuskampanja oli käynnissä heinäkuusta joulukuuhun. Tuolloin kuluttaja sai 1500 euroa uuden henkilöauton hankintaa varten, jos vei romutettavaksi oman autonsa ja hankki uuden, silloiset ehdot täyttäneen henkilöauton. Romutuksen suosio ylitti odotukset ja valtio päätyi lopulta yli kaksinkertaistamaan alunperin romutuspalkkioihin varaamansa kolme miljoonaa euroa.


Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Vaarallisten aineiden koulutus

tiistai, 12 joulukuu 2017 13:51 by Keijo
Pitäisi suorittaa vaarallisten aineiden koulutus. Opetella kemikaalit ja varoituslipukkeet. Muuten en saa osallistua tuotteiden pakkaamiseen, johon hommaan minut aiotaan siirtää. Ja sehän tarkoittaisi, että työt loppuvat. Joten eihän se auta kuin osallistua koulutukseen. 

Jotain toki jo tiedänkin. Myrkyllisyys, palavuus, räjähtävyys ja syövyttävyys ovat ainakin vaaraominaisuuksia. Ja yhdellä aineella voi olla useampia näistä. Se ei ole lainkaan hyvä juttu, jos jotain vaarallista ainetta vuotaa kuljetuksen yhteydessä. Varoitusmerkinnät on siis tunnettava, että osaa käsitellä aineita oikein.

Onhan sitä toki isommistakin haasteista selvitty kuin tämä vaarallisten aineiden koulutus. Menen kurssille ja opettelen kaiken mitä turvallisuusneuvonantaja sanoo. Niin yksinkertaista se on. Kyllä sen jälkeen vaarallisten aineiden pakkaukset syntyvät turvallisesti.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Venehuolto

maanantai, 11 joulukuu 2017 11:31 by Keijo
Veneen pesu jäi sitten tänä vuonna tekemättä. Sehän pitäisi aloittaa heti, kun vene on tukevasti talviteloilla. Tiedetään, tiedetään. Vaan enpä aloittanut, ja nyt on lunta sekä pakkasta. Ehkä joku venehuolto voisi hoitaa homman. Jos ei enää näin talvella niin viimeistään keväällä sitten. 
 
Ehkä se aiemmin käyttämäni Yanmar huolto tekisi tämänkin puolestani. Itse en ainakaan jaksaisi venettäni pestä ja vahata. Sen verran laiska merimies olen. Veneilen kyllä mielelläni ja webaston asennus onnistuu myös, mutta veneen pesu ja muu venehuolto, sen saisi joku muu järjestää. 

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Tagit:   venehuolto, veneet
Kategoriat:   veneily
Toimet:   S-posti | del.icio.us | Kestolinkki | Kommentteja (0) | RSSRSS comment feed

Näin onnistut autonvuokrauksessa

perjantai, 8 joulukuu 2017 10:45 by Admin

Auton voi nykyisin vuokrata monin eri tavoin ja auton vuokraaminen netissä onkin tehty todella helpoksi. Hinnan ollessa varmasti yksi tärkeä peruste autovuokraamoa valittaessa, kannattaa ennen kaikkein halvimman vaihtoehdon perään ryntäämistä olla selvillä muutamista auton vuokraamisen perusasioista.

Autovuokraamo on välittäjää parempi

Autovuokraamo on lähes aina kokonaisuudessaan halvempi vaihtoehto kuin jonkin välittäjän käyttäminen. Myös mahdollisen vahingon sattuessa on vuokraajalla paras tilanne yleensä silloin, kun on asioitu suoraan autovuokraamon kanssa, eikä jonkin varauksia välittävän nettisivun kanssa. 

Autonvuokraus ilman luottokorttia ei käytännössä onnistu juuri missään. Kortin tulee olla pääkuljettajan nimissä. Vuokrauksen voi joissain paikoissa maksaa käteisellä, mutta luottokortti tarvitaan takuuksi silloinkin.

Suomessa auton voi yleensä vuokrata, jos kuljettaja on vähintään 19-vuotias ja hänellä on ollut ajokortti vähintään vuoden ajan. Muualla ikärajat vaihtelevat ja autonvuokraus ulkomailla onnistuu usein vasta 21-vuotiailta. Monessa maassa peritään lisäksi alle 25-vuotiailta lisämaksuja. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua ehtoihin etukäteen, mikäli aikoo vuokrata auton Suomen ulkopuolella.

Autovuokraamo perii usein lisämaksun, mikäli vuokra-autoa ajaa useampi ihminen. Vakuutusturvan kannalta kaikki kuljettajat on syytä listata sopimukseen. Lisäkuljettajaa koskevat samat ikärajat sekä ehdot kuin pääkuljettajaa, ja hänen tulee useimmiten olla mukana autoa noudettaessa.
 
Ehdot ja sopimukset täytyy tuntea 

Yleensä tarjolla on sekä vapaat ajokilometrit sisältäviä vuokrasopimuksia että sellaisia, joissa kilometrimäärä on rajattu. Jälkimmäinen on lyhyitä ajoja varten usein edullisin vaihtoehto. Muista silloin tarkistaa, että sopimukseen merkittävä kilometriluku täsmää auton mittarilukeman kanssa.

Jos vuokra-autolla aiotaan mennä toiseen valtioon, siitä on sovittava jo autoa vuokrattaessa. Tämä saattaa vaikuttaa vuokra-auton vakuutuksiin ja siten myös vuokran hintaan.

Lisämaksut myös lisävarusteista, kuten esimerkiksi navigointilaitteesta tai lastenistuimesta ovat yleisiä. Ennen vuokraamista kannattaakin tarkistaa, mitä varusteita ja mihin hintaan autovuokraamolta on saatavilla.

Vakuutus on tärkein asia 

Vakuutusmaksut ja omavastuut saattavat autoa vuokratessa vaihdella suurestikin. Vakuutus on siihen liittyvät ehdot aiheuttavat eniten eripuraa autovuokraamon ja vuokraajan välillä. Vuokrausehtoihin kannattaa vakuutuksen osalta ehdottomasti tutustua tarkoin.

Autonvuokrauksen hinta sisältää normaalisti aina perusvakuutukset, kuten mm. varkausvakuutuksen ja kolariturvan. Eri maiden ja yhtiöidenkin välillä voi vakuutusturvassa olla kuitenkin suuriakin eroja, joten ehtoihin tutustuminen on taas kerran ehdottoman tärkeää.

Vahingon sattuessa auton vuokraaja joutuu kuitenkin maksamaan omavastuun. Sen suuruus vaihtelee eri autojen välillä samassa vuokraamossakin. Usein tarjolla on myös eritasoisia vakuutuksia ja lähes aina paras valinta on se kaikkein kattavin. 

Autovuokraamo saattaa jo ennen auton luovuttamista varata annetulta luottokortilta omavastuun suuruisen summan. Kannattaa siis huolehtia, että käytettävän kortin luottoraja riittää. Katevaraus luonnollisesti laukeaa, mikäli vahinkoja ei synny, eikä omavastuuta tarvitse maksaa. 

Tarkista auton kunto 

Vuokra-autoa noudettaessa tulee yhdessä autovuokraamon edustajan kanssa aina tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Jos autosta löytyy vikoja, pyydä kirjaamaan ne ylös. Yksi hyvä varokeino epäselvyyksien välttämiseksi on ottaa valokuvia autosta sitä noudettaessa ja palautettaessa.

Muista varmistaa, mitä polttoainetta vuokrattavassa autossa käytetään. Autovuokraamo luovuttaa auton asiakkaalle useimmiten täydellä tankilla. Vastaavasti auto on yleensä myös palauttava täyteen tankattuna. 

Jos et muista tankata autoa, vaikka niin on sovittu, saa vuokraamo periä tankkauskulut jälkikäteen ja summasta voi tällöin tulla selvästi suurempi.

Pidä perusasiat mielessä

Useimmiten auton vuokraaminen on kätevää ja ongelmatonta, ja ehkä myös edullisempaakin kuin yleisesti luullaan. Nämä muutamat perusasiat mielessään pitämällä vuokraus melko varmasti myös onnistuu. 

 • Jos mahdollista käytä autovuokraamoa, älä välittäjää.
 • Tutustu auton vuokrasopimukseen ja sen ehtoihin huolella.
 • Valitse kattavin vakuutus mahdollisimman pienellä omavastuulla.
 • Tarkista auton kunto niin noudettaessa kuin palautettaessa.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Tiesitkö tämän pakettiautoista?

torstai, 7 joulukuu 2017 11:20 by Admin
Pakettiauto on tavaran kuljetukseen tarkoitettu ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3,5 tonnia ja siinä saa kuljettajan paikan lisäksi olla enintään kuusi istumapaikkaa. Kaikki pakettiautot ovat ajoneuvoveron alaisia. Vero on kuitenkin alennettu jos auton kokonaismassa on yli 2500 kiloa ja siinä on vain kuljettajan istuin sekä mahdollisesti sen vieressä olevat istuimet.

Pakettiautolla saa Suomessa normaalista ajaa enintään 100 km/h, kunhan auton omamassa on alle 1,875 tonnia ja se on varustettu lukkiutumattomin jarruin sekä kuljettajan turvatyynyllä. Jos edellä mainitut ehdot eivät täyty saa pakettiautolla ajaa enintään 80 km/h ja auton takana on tällöin oltava suurinta sallittua nopeutta näyttävä kilpi.
 

Suurin sallittu nopeus nousussa 

  
Eduskunnan käsittelyssä olevassa uudessa tieliikennelaissa pakettiautojen ajoneuvokohtaisesta 80 km/h rajoituksesta ollaan luopumassa. Tämä ajatus on noussut esiin ajoneuvojen turvatekniikan kehittymisen myötä. Jos entistä useampien pakettiautojen nopeurajoituksia nostetaan samalle tasolle muiden tiellä liikkujien kanssa, epäillään liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden paranevan, koska ohitusten tarve vähenee.

Käytössä olevista pakettiautoista olisi tällöin sekaannusten välttämiseksi hyvä myös poistaa niissä nyt olevat nopeuskilvet, mutta pakollista tämä ei olisi.

Pakettiautojen myynti on joka tapauksessa kasvanut Suomessa parina viime vuonna. Autoalan asiantuntijoiden mukaan tämä johtuu aiempaa nopeammin kasvaneesta talouskehitystä sekä yritysten luottamuksen kasvusta. Myös autojen rahoitusmahdollisuudet ovat osittain edellä mainittujen seikkojen vuoksi parantuneet.

Arvioi ensimmäisenä tämä viesti

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5